Directions
Cookie met Speculaas en Chocolade
De voorspelling voor 2025 was dat het hét jaar van de koekjes zou worden. Ik begon superenthousiast, want ik ben dol op koekjes bakken én koekjes eten. Maar het jaar vloog voorbij en uiteindelijk heb ik verrassend weinig koekjes gebakken. Nu het feestdagenseizoen is aangebroken, kreeg ik een perfect passend kookboek om het jaar toch nog lekker af te sluiten: Cookies & Crumbs van Kaja Hengstenberg. Voor mijn recensie móest ik natuurlijk een recept proberen, en dat werd deze: Cookie met Speculaas en Chocolade. Perfect voor het Sinterklaasseizoen.
Het boek staat vol heerlijke koekjesrecepten en genoeg inspiratie om zelf eindeloos te variëren. Voor de recensie mag ik natuurlijk niet alles delen, maar gelukkig voor jullie wel dit recept. Want deze wil je dit Sinterklaasseizoen echt proberen. Het koekje is lekker dik, chewy en hier thuis waren ze binnen twee dagen op (al maakte ik maar de helft van de batch). Binnenkort bak ik ze opnieuw, want er is al weer vraag naar!

Ingrediënten toegelicht
Ik heb een paar ingrediënten iets aangepast, simpelweg omdat ik het niet allemaal in huis had.
- Meel – Dit heb ik vervangen door bloem.
- Pure chocolade – Dit verving ik door witte chocolade (mijn zoon houdt niet van donkere chocolade).
- Lotus Biscoff koekjes – Ik gebruikte gewone speculaaskoekjes.
- Lotus Biscoff speculoospasta – Ik gebruikte een variant van een ander merk.
Klik hier voor recensie van Cookies & Crumbs
Veelgestelde Vragen (FAQ)
1. Kan ik dit koekje ook maken zonder speculaas?
Ja hoor! Je kunt speculaas vervangen door Bastognekoeken, kaneelkoekjes of zelfs chocoladekoekjes.
2. Kan ik zelf bepalen welke soort chocolade ik gebruik?
Zeker! Het gewone recept wordt gemaakt met pure chocolade, ik verving deze door witte chocolade omdat mijn zoon melk en puur niet lekker vind.
3. Kan ik de koekjes deegballetjes invriezen?
Ja! Vries ze ongebakken in en bak ze vanuit de vriezer met 2 minuten extra baktijd.
4. Hoe krijg ik die dikke, chewy structuur?
Niet te lang bakken! Haal ze er nét uit wanneer de randen goudbruin zijn, maar het midden nog zacht.

Deze post bevat ontvangen producten van
Deze blog bevat affiliate links. Ik krijg een klein bedrag als je via deze link/code iets koopt, hier zitten verder geen extra kosten voor jouw aan verbonden. Klik hier voor meer info
Steps
|
1
Done
|
Doe de boter in de kom of een staande mixer en platte menghaak. Mix 15 seconden op gemiddelde snelheid tot de boter uit elkaar begint te vallen. Voeg beide suiker toe en mix circa 30 seconden tot alles grof gemengd is. Schraap de boter weg langs de randen. |
|
2
Done
|
Voeg de eieren toe en mix maximaal 20 seconden tot alles gemengd is. Mix niet te lang, het geeft niet al het ei niet helemaal door de rest van het beslag is geklopt. |
|
3
Done
|
Meng meel, maizena, bakpoeder en zout in een aparte kom. Voeg de helft van de droge ingrediënten toe aan het botermengsel, mix maximaal 10-14 seconden, voeg de rest toe en herhaal. Schraap de bodem tussendoor schoon. |
|
4
Done
|
Voeg de chocolade en brokken Biscoff toe mix op lage snelheid tot de chocolade en koekstukjes grof gemengd zijn met de rest. |
|
5
Done
|
Maak balletjes van 75 gram (1 volle ijsschep of circa 3 eetlepels) tot je ongeveer 15 koekjes hebt. Druk met je duim in elk balletje tot er een diepe holte ontstaat. Schep 2 theelepels speculoos pasta in de holte, vouw dan het deeg er weer overheen en rol het balletjes nogmaals. Herhaal tot alle koekjes gevuld zijn. |
|
6
Done
|
Stop de balletjes in een platisc bakje met deksel of leg op een schaal die je afdekt met plasticfolie. Laat minimaal 3 uur rusten in de koelkast, maar het liefst tot de volgende dag. |
|
7
Done
|
Verwarm de oven voor op tot 190 graden (hetelucht) of 210 graden (boven en onder warmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier. |
|
8
Done
|
Leg de balletjes met circa 5 CM tussenruimte op de bakplaat. Bak 9 - 10 minuten midden in de oven. De koekje zijn als het goed is wel wat uitgelopen en gerezen en beginnen vast van vorm te worden. De buitenkant licht vochtig en zonder besten. Haal de bakplaat met koekjes uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Leg de koekjes dan op een rooster en laat nog minstens 10-15 minuten rusten. |




