Zweedse balletjes |
|
500 gram magere rundergehakt | |
1 ei | |
60 gram paneermeel | |
50 ml melk | |
75 ml slagroom (ongeklopt) | |
1 tlp Knoflookpoeder | |
3 (volle) eetlepels peterselie (gedroogd) | |
zout en peper | |
boter | |
Roomsaus |
|
600 ml Runderbouillon | |
3 etlp mosterd | |
1 etlp Worcestershire saus | |
1 tlp piment | |
1 etlp maïzena | |
75 ml slagroom | |
Optioneel |
|
500 gram papperdelle pasta | |
Groenten (naar keuze) | |
Cranberry compot |
Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken
Zweeds
Zeg je Zweedse gehaktballetjes dan zal 80% van de Nederlandse mensen aan de IKEA moeten denken. Toen ik zei Zullen we Zweedse balletjes eten” dacht mijn man dat ik naar de IKEA wou gaan. Ik heb namelijk tijdens mijn studie 3 jaar bij IKEA Amsterdam in het restaurant gestaan. Toen heb ik ze een hele tijd niet kunnen eten. Nu inmiddels weer wel, maar ik wou ze eens zelf maken.
Nou zal de echte Zweedse foodkenner vast zeggen dat hier helemaal niks Zweeds aan is. Tegen jou zeg ik, deel graag je recept met mij of je tips en wie weet kunnen we deze eens ‘featuren’ op BabiesKitchen.com. Ik leer maar wat graag van andere keukens en andermans recepten. Dus stuur me een mailtje naar: info@kidshoekje.nl
Terug naar de Zweedse gehaktballetjes. Het recept draait voornamelijk om de combo met de saus. Zweedse balletjes zijn immers niets zonder hun lekkere room saus. Ga je naar IKEA wordt er vaak friet bij geserveerd en Lingonberry saus (te vergelijken met cranberry saus). Wij besloten de balletjes met pasta te eten en wel pappardellen. Voor de kleine man serveerde we ook nog wat groenten erbij (niet op de foto). Want deze mama wil dat er toch altijd wel iets van groente bij zit.
Het resultaat was heerlijk. Je kunt dit gerecht natuurlijk ook heel goed met je kinderen bereiden. Lekker balletjes draaien in de keuken. Want ze hoeven niets perfect rond te zijn, dat maakt het juist gezellig!
1
Done
|
VoorbereidingIndien nodig maak de runderbouillon. OPTIES: Wil je pasta en/of groenten bij de Zweedse gehaktballetjes maken. Kan je dit het beste doen vanaf moment dat je de saus gaat maken. |
2
Done
|
Zweedse gehaktballetjesDoe samen in een kom: het gehakt, ei, paneermeel, melk, 75 ml slagroom, peterselie, 1 tlp zout en 1 tlp peper. Kneed alles goed door elkaar heen. Gebruik hier gewoon je handen voor. Neem ongeveer één eetlepel van het gehaktmengsel en draai er een gehaktballetje van. Leg deze op de bakplaat bekleed met bakpapier. Doe dit vervolgens met al het gehakt. Zet de bakplaat minimaal 10 minuten in de koelkast. Zodat de balletjes iets steviger worden. |
3
Done
|
Verhit 1 etlp boter in een koekenpan en braad de gehaktballetjes in 6 minuten rondom bruin en gaar. Haal de gehaktballetjes uit de pan en leg ze op een bord met keukenpapier. Zo kan het vet er iets van af druipen. |
4
Done
|
RoomsausZet een hapjespan op het fornuis op een medium-hoog vuur. Schenk 500 ml bouillon, Worcestershire saus, mosterd en piment in de pan en roer alles goed door. Breng dit langzaam aan de kook. |
5
Done
|
In een kommetje meng 100 ml bouillon en de maïzena samen tot er geen klontjes meer zijn. Zodra de saus begint te koken voeg het maïzena mengsel toe en roer het goed door elkaar heen. De saus moet langzaam dikker worden. Heb je het gevoel dat na 10 minuten er niks gebeurd neem dan een beetje van de saus uit de pan in een kom en roer daar nog wat maïzena doorheen. Om vervolgens aan de saus toe te voegen. |
6
Done
|
Als de saus iets dikker is geworden kun je de slagroom langzaam door de saus heen roeren. Zet het vuur iets lager. |
7
Done
|
Voeg de gehaktballen toe aan de saus en schep de saus goed over de balletjes heen. Laat dit nog even 3 minuten staan zodat de saus goed intrekt. AAN TAFEL! Serveer met pasta, groente en/of cranberry compot |