500 gram andijvie (gesneden) | |
700 gram kruimige aardappels (geschild) | |
100 ml melk (evt plantaardig) | |
20 gram + extra boter (evt plantaardig) | |
1 teen knoflook | |
175 gram gyros (evt vegetarisch) | |
1 theelepel gyros of shawarma kruiden |
Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken
Zin in stamppot maar wil je wel eens wat anders? Maak eens andijviestamppot met gyros! Een heerlijke twist aan deze makkelijke maaltijd.
We waren mijn zoons favoriete pasta gerecht ‘Spaghetti met Bacon en Spinazie’ aan het eten en voor de verandering aten we dit met vegetarische spekjes van Vivera. Nou waren de spekjes niet vies, maar ook geen succes voor ons. Op de een of andere manier kwam op eens het idee dat we het ook met de vegetarische gyros van Vivera zouden kunnen eten. Nou leek mij dat niet persé een geweldig idee, maar wel om een andere favoriet, andijvie stamppot met gyros te maken. Iets wat we normaal gesproken ook met spekjes zouden maken, of tegenwoordig maak ik het met gebakken shiitake.
En zo ontstond het gerecht, maar toch miste we wat knoflook, maar om dan knoflooksaus erbij te doen? Nee dat zou gek zijn. Dan maar knoflookboter of zoals ik het maak: boter en een teentje knoflook door de aardappelpuree.
Mijn dochter vond het een groot succes, zij is namelijk dol op ‘vegetarische’ gyros en gezien het er ook door de stamppot zat vond ze ook die lekker. Al zijn de lange andijvie slierten niet altijd een succes en worden die er weer uit gepeuterd. Logan houdt weer niet van Gyros, dus voor hem schep ik het apart op. Een dagje geen vlees (of vegetarische vleesvervanger) is natuurlijk niet erg. Al had hij gewoon liever spekjes of rookworst gehad. Volgende keer weer normale andijviestamppot, maar ook dit recept zal regelmatig als AVG bij ons op het menu komen!
Het onderstaande recept kun je overigens met gyros maken of met vegetarische gyros. Zelf heb ik het gerecht geheel plantaardig gemaakt, maar dat is een kleine aanpassing die jezelf kunt maken in het onderstaande recept. Bij mij is die keuze vooral omdat ik niet goed tegen lactose kan en omdat wij vegetarische gyros heel lekker vinden van Vivera.
Hebben jullie een klassieke stamppot waar jullie een twist aan geven? Laat het weten in een reactie hier onder of op de socials en wie weet verschijnt het binnenkort ook bij ons op tafel!
1
Done
|
AardappelsDoe de aardappels in een pan en vul deze met water en een snufje zout. | Breng het water aan de kook en kook de aardappels voor 15-18 minuten. | Giet de aardappels af en voeg de melk, geperste knoflook en boter toe en pureer goed. |
2
Done
|
Andijvie.Doe een laagje water in een pan en voeg de andijvie toe. | Breng het water aan de kook en roer in de pan tot de andijvie is gaan slinken. Kook de andijvie 5 minuten. | Giet af en zorg dat er zoveel mogelijk water uit lekt. | Roer de andijvie door de aardappels. |
3
Done
|
GyrosVerhit een klontje boter of olie in een koekenpan. | Bak de gyros met theelepel kruiden in de pan voor 4-5 minuten tot deze gaar zijn. Schep regelmatig om. | Roer de gyros door de stamppot of serveer er apart bij. |