230 gram boter (kamertemperatuur) | |
200 gram suiker | |
2 ei | |
1 citroen | |
1 theelepel vanille extract | |
450 gram bloem | |
1/4 theelepel zout | |
2 theelepels bakpoeder | |
Frosting |
|
100 gram poedersuiker | |
1 eetlepel citroensap | |
1/2 theelepel citroenrasp | |
150 gram roomkaas (evt plantaardig) | |
1/4 theelepel/paar druppels gele kleurstof (optioneel) |
Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken
Zin in een heerlijk fris koekje, wat je aan cheesecake doet denken? Probeer deze Citroen Suikerkoek met Citroen Roomkaas frosting eens!
Ik ben dol op suikerkoekjes vooral om samen met mijn kinderen te maken. Het deeg leent zich namelijk perfect voor diverse vormpjes en decoreren. Vorig jaar besloot ik eens grote suikerkoeken te maken, waar ik vervolgens een frosting op kon doen. De smaak en het recept waren een succes en ook dit koekje konden de kids decoreren zoals een cupcake. Ik wist ook meteen dat ik met dat recept meerdere kanten qua smaak en thema’s op kon.
Voor de lente en Pasen vond ik de smaak van citroen wel heel passend: een citroen suikerkoek. Terwijl de koeken in de oven stonden, was het bedenken van een frosting en dat deed me aan cheesecake denken. Ik besloot daarom een roomkaas frosting te maken met wat gele kleurstof. Het oog wil immers ook wat.
Ik heb de koeken zo gelaten, maar uiteraard kunnen deze vervolgens ook nog met decoratie stiften en strooigoed worden versierd.
Bekijk ook eens:
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 180 graden. | Bekleed een bakplaat met bakpapier. | Was de citroen. |
2
Done
|
In een kom meng de suiker met de boter met een handmixer of in keukenmachine tot een kruimige substantie. | Voeg het ei, de rasp van de citroen, het sap van een halve citroen en de vanille extract toe en mix deze goed door de boter heen. |
3
Done
|
In een tweede kom meng de bloem, zout en bakpoeder. | Mix de bloem beetje bij beetje door de boter tot een goed gemengd deeg vormt. | Kneed het deeg nog even goed door met je handen. | |
4
Done
|
Verdeel het deeg in 12 stukken (elk ongeveer 70-80 gram). | Rol ballen van het deeg. | Leg per bakplaat 6 ballen met voldoende ruimte tussen de koeken erop. | Druk met de platte onderkant van een glas (even onder water gehouden, niet te nat) op een deegbal en druk die plat tot 1-2 cm dikte. | |
5
Done
|
Zet de koekjes in de oven voor 12-15 minuten. Randen zullen iets goud bruin zijn. | Haal de koekjes uit de oven en laat compleet afkoelen. |
6
Done
|
Lemon FrostingIn een kom zeef de poedersuiker. | Voeg de citroensap, citroenrasp en roomkaas toe en meng tot een gladde frosting. | Roer eventueel nog wat gele kleurstof erdoor voor de kleur. | Doe op elk koekje 1 a 2 eetlepels frosting en laat deze over de randen glijden. | Zet de koeken minimaal 30 minuten in de koelkast. | Bewaar in koelkast, vriezer of luchtdichte bak. |