
140 gram bloem | |
70 gram pecannoten | |
113 gram boter (ongezout) | |
80 gram poedersuiker | |
1 theelepel vanille extract | |
1/4 theelepel zout |
Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken
Creëer zelf sneeuw deze winter met deze Snowballs: koekjes gemaakt met pecannoten en bestrooid met poedersuiker. Een ‘sneeuwbal’ waar je graag je tanden in zet!
Elk jaar maak ik een lange lijst met kerstkoekjes die ik wil bakken. Meestal lukt het me om 2 tot 3 nieuwe recepten uit te proberen. Dit jaar, mede door de coronatijd, is dat wat minder. Ja, we hebben tijd genoeg om te bakken, maar wie eet al die koekjes op? Normaal gesproken neem ik ze mee naar werk of laat ik mijn man ze uitdelen, maar dit jaar zit dat er helaas niet in. Het resultaat? Zelf opeten! Al houd ik van koekjes, soms kan het wat te veel worden. Dus iets minder koekjes dit jaar.
Een koekje dat al jaren op mijn lijstje staat, zijn deze Snowball Koekjes. Ze zien er door de poedersuiker echt uit als sneeuwballen. Het recept bevat geen ei of melk, en je kunt ze plantaardig maken door plantaardige boter te gebruiken. Perfect voor deze lactose-intolerante mama!
Dit jaar besloot ik het recept eindelijk uit te proberen. Ik vond het ooit in een Engels tijdschrift, vergelijkbaar met de Allerhande hier. Helaas heb ik alleen nog mijn notities, dus ik kan de bron niet meer achterhalen.
Het is een supermakkelijk recept, vooral als je een keukenmachine hebt. Alles gaat erin, mixen en klaar is je deeg! Heb je geen keukenmachine? Geen probleem: het is dan iets meer werk, maar zeker de moeite waard.
Kan ik de pecannoten vervangen door andere noten?
Ja, bijvoorbeeld walnoten of amandelen werken ook goed.
Kun je Snowball Koekjes invriezen?
Absoluut, bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer en ontdooi ze bij kamertemperatuur.
Hoe lang blijven de koekjes vers?
In een luchtdichte trommel blijven ze ongeveer 5 dagen goed.
Zijn Snowball Koekjes vegan?
Ja, als je plantaardige boter gebruikt, zijn ze volledig plantaardig.
Heb ik echt een keukenmachine nodig?
Nee, je kunt het deeg ook met de hand mengen, maar dat kost iets meer tijd. Hak de pecannoten fijn en zorg dat de boter goed zacht is voor je alles door elkaar mixt.
Waar kan ik poedersuiker het beste mee aanbrengen?
Gebruik een zeef om de poedersuiker gelijkmatig over de koekjes te strooien.
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 180 graden. | Bekleed een bakplaat met bakpapier. | Doe de helft van de poedersuiker (40 gram) in een kom. |
2
Done
|
Doe in een keukenmachine: de bloem, pecannoten, boter, 40 gram poedersuiker, vanille extract en zout. | Zet de keukenmachine aan en maal alles tot er zich een deeg vormt. *Geen keukenmachien? Hak de pecannoten fijn en zorg dat de boter goed zacht is voor je alles door elkaar mixt. |
3
Done
|
Rol van het deeg ballen van 2-3 cm. | Rol de ballen vervolgens in de poedersuiker. | Leg de bal op de bakplaat. | Zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de ballen zit. Deze kunnen iets inzakken. | Zet de bakplaat in de oven voor 15-18 minuten. | Haal de bakplaat uit de oven en bestrooi de koekjes nogmaals met poedersuiker. |