Directions
Sweet & Spicy Aubergine met rijst
Een paar jaar geleden hoefde je me met aubergine écht niet blij te maken. Ik vond de structuur zó niet lekker. Totdat ik in 2010 naar China ging. En eerlijk is eerlijk: als ik iets niet lust, ben ik zeker niet te beroerd om het nog een keer te proberen. Je smaak verandert tenslotte met de jaren, toch? In China kreeg ik het allerlekkerste auberginegerecht ooit voorgeschoteld. Vanaf dat moment was ik om: aubergine is sindsdien een van mijn favoriete groenten.
Wat veel mensen niet weten, is dat aubergine echt een groente is waarbij de bereiding cruciaal is. Als je het verkeerd klaarmaakt, wordt het snel bitter of zompig. Maar als je het goed doet… wow! Daarom blijf ik experimenteren met het gerecht dat ik ooit in China proefde. En zo ontstond deze variant: Sweet & Spicy Aubergine met rijst.
Je kunt ‘m zo pittig maken als je zelf wilt, maar een beetje spice maakt het écht lekker!
Kindvriendelijke tip – mild maken voor kinderen
Wil je het gerecht kindvriendelijk maken? Laat dan de Spaanse peper weg of vervang deze door een klein beetje zoete paprikapoeder. Zo krijg je nog steeds die lekkere ‘sweet & savoury’ smaak, maar zonder het pittige element. Serveer er chilli flakes bij en je kunt het zelf nog lekker pittig maken.
Babyvoeding tip – geschikt vanaf 8 maanden
Wil je meegenieten met je baby? Dan kun je dit gerecht makkelijk aanpassen:
Vanaf 8 maanden: Kook een apart portie rijst en stoof wat aubergine en sperziebonen zonder zout, suiker of saus. Prak of pureer dit tot de juiste consistentie.
Let op: aubergine heeft een zachte structuur die makkelijk gepureerd kan worden, maar introduceer dit soort groenten altijd geleidelijk en let op allergische reacties.
Veelgestelde vragen (FAQ)
Moet ik de aubergine schillen voor dit gerecht?
Het hoeft niet, maar persoonlijk vindt ik het lekkerder als deze wel is geschild qua smaak en textuur.
Is dit gerecht pittig?
Dat bepaal je zelf! De Spaanse peper zorgt voor pit, maar je kunt er minder (of geen) in doen.
Kan ik dit gerecht ook vegan maken?
Ja, dit gerecht is van zichzelf al vegan als je plantaardige olie gebruikt en geen dierlijke bouillon toevoegt.
Kan ik dit gerecht voorbereiden?
Zeker. Je kunt het een dag van tevoren maken en opwarmen. De smaken worden dan vaak nog lekkerder.
Kan ik andere groenten toevoegen?
Ja! Paprika of champignons zijn lekkere aanvullingen die goed passen bij dit gerecht.
Cover afbeelding gemaakt met AI
Steps
1
Done
|
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. |
2
Done
|
Bestrooi de aubergineblokjes met zout en laat 5–10 minuten uitlekken op keukenpapier. Dep daarna droog. | Haal de zaadlijst uit de Spaanse peper en snijd de pepers klein. |
3
Done
|
Verhit de olie in een wok of grote pan en fruit de ui 2 minuten. | Voeg de aubergine toe, zet het vuur middelhoog en doe een deksel op de pan. Bak de aubergine 10 minuten, af en toe roeren. |
4
Done
|
Meng in een kom: rode wijnazijn, sojasaus en suiker. Roer goed. | Los de maïzena op in een klein scheutje koud water. Voeg dat toe aan het sausmengsel. | |
5
Done
|
Voeg de sperziebonen en Spaanse peper toe aan de pan. Laat 4 minuten zachtjes mee sudderen. | Voeg het sausmengsel toe. Schep alles goed door en laat nog 2 minuten pruttelen. Let op dat de saus niet aanbrandt. | Serveer met de witte rijst. |