250 gram zelfrijzend bakmeel | |
125 gram lichte bruine basterdsuiker | |
100 gram boter (ongezout) | |
6 eetlepels melk (plantaardig) | |
1 eetlepel speculaaskruiden (of koekkruiden) | |
1/4 theelepel zout | |
bakpapier | |
150 gram witte chocolade | |
smarties | |
aluminiumfolie |
Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken
Staat deze week nog op de planning om kruidnoten (pepernoten) te maken? Maak dan ook eens confetti kruidnotenkoeken. Die lust Sinterklaas en Piet ook wel!
Waar ik zoveel ideeën en plannen had om heerlijke recepten voor Sinterklaas uit te werken dit jaar. Besloot het leven toch een andere richting te gaan. Het werden dus iets minder recepten, want gewoon geen tijd, maar volgend jaar is de goedheiligman er als het goed is weer. Op Instagram zag ik bij @lotkeckeis voorbij komen dat zij niet alleen haar pepernoten in chocolade dipte, iets wat ook wij wel eens eerder hadden gedaan. Maar ook grote pepernoten maakten. Geniaal! Ik ben al enige tijd op zoek naar een decoratie koekje voor Sinterklaas. Nou had ik natuurlijk al de Letterkoekjes, maar dit, dit klonk extra Sinterklaas en extra lekker.
Elk jaar maken wij wel pepernoten samen. Koekjes bakken hoort gewoon bij de feestdagen. Of pepernoten, ik bedoel uiteraard kruidnoten. Dit jaar was dus niet anders, maar terwijl de kinderen lekker bezig waren, besloot ik wat deeg voor mijzelf te houden en grote kruidnotenkoeken te maken. Vonden de kinderen helemaal niet erg, die dachten alleen maar YES grote pepernoten! Na het afkoelen dipte ik ze in de witte chocolade, want Logan vind alleen wit lekker. En daarna versierde ik ze met nog wat smarties, om dat kleurrijke pieten tintje aan de kruidnotenkoeken te geven. De kinderen vonden het prachtig en lekker. Naja Parker at alleen de smarties en likte het chocolade eraf. Herkenbaar? Top idee dus.
Mocht je deze week dus nog even pepernoten met de kinderen gaan bakken, dan is dit een extra aanrader nog.
Maak je dit recept of een van de andere Kidshoekje.nl recepten? Vergeet het dan niet te delen op de socials en tag vooral @kidshoekje erin, dan deel ik het ook weer.
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 180 graden. | Bekleed een bakplaat met bakpapier. |
2
Done
|
In een kom meng het bakmeel, de suiker, de kruiden en het zout. Roer goed door en zorg dat er geen klontjes in zitten. | Snij de boter in blokjes en kneed deze met de melk door de meel. | Kneed alles tot een goed samenhangend deeg door. |
3
Done
|
Neem een stuk van het deeg en rol daar een bal van, van ongeveer 4 cm. | Leg de bal op de bakplaat en druk deze iets plat. | Doe het zelfde met de rest van het deeg maar hou voldoende ruimte tussen de koeken. | Zet de bakplaat in de oven voor 20 minuten. | Haal de bakplaat uit de oven en laat de koeken volledig afkoelen. |
4
Done
|
Chocolade + DecorerenSmelt de witte chocolade of in de magnetron of au bain-marie (breng een laagje water in een steelpan bijna aan de kook. Zet een hitte bestendige kom op de pan, mag niet water aanraken, en laat de stukken chocolade langzaam in de kom smelten). Leg een groot stuk aluminiumfolie op het aanrecht. | Dip de helft van een kruidnotenkoek in de chocolade en leg deze op de folie. | Versier het chocolade gedeelte met smarties. | Laat de chocolade helemaal hard worden minimaal 30 minuten. |