400 gram (2 pakken) vegetarische balletjes | |
40 gram boter (optie: plantaardig) | |
2 eetlepels bloem | |
350 ml groente bouillon | |
1 theelepel mosterd | |
100 ml kookroom (optie: plantaardig) | |
1/2 theelepel uienpoeder | |
1/3 theelepel peper | |
1/4 theelepel zout | |
Erbij |
|
patatjes | |
cranberry compot | |
sperziebonen |
Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken
Vijf jaar heb ik tijdens mijn studie gewerkt in het restaurant van de IKEA. Inderdaad de Zweedse balletjes opscheppen. In die vijf jaar kon ik de balletjes absoluut niet aan. Ik zal maar niet zeggen waar ik die ballen naar vond ruiken. Pas jaren later kon ik ze weer aan, vooral met die heerlijk roomsaus en lingonberry saus. Nou zag ik laatst iemand een recept delen voor vegetarische Zweedse gehaktballetjes en dacht wat een goed idee. Echter heb ik niet altijd zin om uit te pakken en besloot om die reden vegetarische balletjes in roomsaus te maken.
Kant-en-klaar vegetarische balletjes uit de supermarkt. Ik besloot de balletjes van Vivera hiervoor te gebruiken. Vivera is een van mijn favoriete plantaardige merken. Tot heden vind ik alles van hun lekker. Er zit namelijk niet die hevige ‘vegetarische/plantaardige’ smaak aan en is gewoon niet van ‘vlees’ te onderscheiden. De ballen van Vivera waren de juiste keuze voor mijn makkelijke Zweedse gehaktballetjes gerecht.
Ik zeg makkelijk want uiteindelijk moet je eigenlijk alleen echt de roomsaus maken en de rest is niet al te ingewikkeld. Bij de vegetarische balletjes met de zelfgemaakte roomsaus, serveer ik uiteraard patatjes en wat cranberry saus. Gezien lingonberry saus niet bepaald makkelijk te vinden is. Gezien ik toch wat groente wou, maakte ik er zelf ook nog wat sperziebonen bij. En het resultaat: Alles ging op!
Wil je zelf cranberrysaus maken? Op Recepthoekje.nl heb ik daarvoor een recept staan. Klik hier
Zin in gewone Zweedse gehakballetjes. Ook dat recept vind je op Kidshoekje, klik hier daarvoor.
1
Done
|
Voorbereiding: BouillonBreng een pan met 500 ml water aan de kook met het bouillonblokje. | Zodra het bouillonblokje is opgelost, haal de pan het het fornuis. |
2
Done
|
BalletjesVerhit een 10 gram boter in een koekenpan en bak de vegetarische balletjes volgens de aanwijzingen van de verpakking. |
3
Done
|
RoomsausSmelt 30 gram boter in een koekenpan. | Voeg de bloem toe en roer deze continue door de boter. Tot de boter dikker wordt en van kleur veranderd. | Voeg 350 ml bouillon toe en breng dit aan het pruttelen. Ongeveer 2-3 minuten tot de saus dikker wordt. | |
4
Done
|
Als de saus de gewenste dikte heeft voeg de mosterd, uienpoeder, kookroom en zout en peper toe en roer alles goed door elkaar. | Proef de saus of deze nog verder op smaak gebracht moet worden. | Serveer de saus apart of roer de balletjes er al doorheen. |