Gingerbread Koekjes

0 0
Gingerbread Koekjes

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

120 gram lichte basterdsuiker
115 gram ongezouten boter
1 ei
125 ml schenkstroop
2 theelepels gemberpoeder
2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel kruidnagel (gemalen)
1/2 theelepel zwarte peper (gemalen)
370 gram bloem
1/2 theelepel baking soda
1/2 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel zout
huishoudfolie
Icing
200 gram poedersuiker
1 ei-wit

Bookmark this recipe

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Directions

Gingerbread Koekjes

It is the season to be jolly… oftewel de tijd waarin je heerlijk mag genieten van al het lekkers dat de feestdagen te bieden hebben! Ik ben opgegroeid in een huis waar kerst hét feest van het jaar was. Mijn moeder hield ervan en zorgde altijd voor een magische sfeer: een prachtig gedecoreerd huis, een gigantische kerstboom, zelfgemaakte kerststukjes en – mijn favoriet – kerstkoekjes bakken. Elk jaar bakten we samen zandkoekjes of gingerbread koekjes, en daarna gingen mijn broer en ik aan de slag met decoreren.

Inmiddels woon ik al jaren niet meer thuis, en het is lang geleden dat ik samen met mijn moeder koekjes heb versierd. Toch koester ik die herinneringen. Voor mij hoort kerst samen met koekjes bakken. Daarom besloot ik dit jaar gingerbread koekjes te maken – ook bekend als gemberkoekjes of gingerbread men.

Omdat ik ze nog nooit eerder had gemaakt, zocht ik online naar een recept. Uiteindelijk vond ik er een bij mijn foodie-held Martha Stewart. In veel Amerikaanse recepten wordt molasse gebruikt, maar dat kon ik niet vinden in de supermarkt. Ik heb gewone stroop gebruikt en dat werkt ook prima! De smaak is heerlijk kruidig en precies wat je van gingerbread verwacht.

Decoreren

Het decoreren van Gingerbread Men hoort er natuurlijk bij! Je kunt tegenwoordig handige decoratiestiften kopen in de supermarkt. Zelf had ik die niet in huis, dus maakte ik snel icing van twee simpele ingrediënten. Tip: als je geen spuitzak hebt, gebruik dan een satéprikker om je koekjes te versieren – werkt perfect!

Ingrediënten toegelicht

De combinatie van gemberpoeder, kaneel, kruidnagel en zwarte peper kun je vervangen door 4 theelepels koekkruiden of speculaaskruiden. De smaak wordt iets anders, maar zeker net zo lekker!

 

Meer koekjesrecepten? Download hier gratis het Feestjesdagen Koekjes Ebook

 

Veelgestelde vragen (FAQ)

Kan ik de stroop vervangen door een andere zoetstof?
Ja, je kunt stroop vervangen door bijvoorbeeld honing of golden syrup. Dit geeft wel een iets andere smaak. Voor een echt authentiek gingerbread koekje is echt schenkstroop nodig.

Hoe lang blijven gingerbread koekjes vers?
Als je ze luchtdicht bewaart, blijven ze een weken lekker knapperig. Je kunt ze eventueel ook invriezen.

Kan ik de kruidenmix aanpassen?
Zeker! Je kunt experimenteren met andere kruiden zoals nootmuskaat of speculaaskruiden.

Wat kan ik gebruiken als ik geen decoratiestiften heb?
Maak zelf icing en gebruik een satéprikker of een diepvrieszakje waar je een klein puntje van afknipt.

Kan ik het deeg invriezen?
Ja, je kunt het deeg tot drie maanden invriezen. Laat het voor gebruik ontdooien in de koelkast.

Zijn gingerbread koekjes geschikt om een huisje van te maken?
Absoluut! Zorg er dan wel voor dat je het deeg iets dikker uitrolt zodat de koekjes stevig genoeg zijn.

Steps

1
Done

Koekjes

In een grote kom mix de boter en suikers samen tot het een luchtige en kruimige substantie. | Voeg het ei, de stroop en kruiden toe en meng deze er goed doorheen.

2
Done

In een tweede kom meng samen de bloem, baking soda en bakpoeder.| Voeg beetje bij beetje de bloem toe aan het mengsel. | Verdeel het deeg in tweeën en wikkel het in huishoudfolie. | Leg het deeg minimaal één uur in de koelkast. Of leg het in de vriezer voor een andere dag.

3
Done

Voorbereiding (na één uur)

Verwarm de oven op 180 graden. | Bekleed een bakplaat met bakpapier.

4
Done

Strooi bloem over een schoon aanrecht. | Leg een deel van het deeg op het bebloemde aanrecht en rol het deeg met een bebloemde deegroller uit. Zorg er voor dat het deeg ongeveer 0,50 cm dik is.

5
Done

Gebruik koekjes uitsteekvormen om deeg vormpjes uit het deeg te halen. Leg de koekjes op het bakpapier. Hou wel voldoende ruimte tussen de koekjes. | Als je geen vormen meer uit het deeg kunt halen kun je opnieuw een bal maken, uitrollen en nieuwe vormpjes uitsteken.

6
Done

Doe de bakplaat in de oven en bak de koekjes voor 15 minuten. | Haal de koekjes uit de oven en laat ze compleet afkoelen voor je ze versiert.

7
Done

Icing

Meng het ei-wit van 1 ei en de poedersuiker samen in een kom. Indien de substantie iets te dik is kun je wat water toevoegen per eetlepel.| Schenk de icing in een spuitzak. | Decoreer de koekjes naar wens.

Wil je wat kleur brengen aan de icing? Voeg een druppel van de kleurstof naar keuzen toe.

wendy panse-moedt

Met een liefde voor eten en reizen, neem ik mijn kleine mee in een ontdekkingstocht in de wereld van lekker eten.

Champignonsoep - Kidshoekje.nl
previous
Romige Champignonsoep
kerstboom menm koekjes - Kidshoekje.nl
next
Kerstboom M&M Koekjes

Add Your Comment