
250 gram + extra bloem | |
150 gram boter (ongezout) | |
125 gram suiker | |
4 etlp melk (plantaardig) | |
decoratiestiften (diverse kleuren) | |
glas of ronde uitsnijder | |
vershoudfolie | |
bakpapier | |
deegroller |
Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken
Kerstkoekjes
Het idee voor deze kerstlichtjeskoekjes kwam ik een paar jaar geleden tegen op Pinterest. Vorig jaar maakte ik ze voor het eerst. Tot mijn verbazing had ik het recept echter nooit gedeeld of er foto’s van gemaakt. Omdat ik dit jaar een Kerstmis Koekjes Countdown had bedacht, was dit het perfecte moment om ze opnieuw te maken en het recept met jullie te delen.
Voor de koekjes gebruik ik mijn standaard suikerkoekjesdeeg. Dit deeg heb ik rond de feestdagen eigenlijk altijd extra in de vriezer liggen. Dat vind ik ontzettend handig, want je weet nooit wanneer je zin krijgt in koekjes, of wanneer je spontaan koekjes wilt bakken met de kinderen.
TIP: Maak je een keer suikerkoekjesdeeg? Maak dan een dubbele portie en bewaar een worst in de vriezer. Superhandig! Vooral in de winter, wanneer je door slecht weer of andere omstandigheden meer tijd binnen doorbrengt.
Het decoreren van de koekjes is heel eenvoudig. Je hebt alleen een donkere decoratiestift (bijvoorbeeld chocolade) en een paar gekleurde stiften nodig. Teken twee of drie ronde lijnen op de koekjes en maak hier lichtjes van in verschillende kleuren. Je kunt ook halve M&M’s als lichtjes gebruiken, maar persoonlijk vind ik dat te veel werk. Deze methode is net zo leuk, snel en lekker!
Voor meer Kerstkoekjesrecepten klik hier
Kan ik het suikerkoekjesdeeg van tevoren maken?
Ja, je kunt het deeg vooraf maken en vervolgens in de koelkast of de vriezer bewaren. Het deeg is tot drie maanden in de vriezer te bewaren.
Wat kan ik gebruiken als decoratiestiften?
Je kunt chocoladestiften of gekleurde glazuurstiften gebruiken. Beide werken goed. Deze vind je vaak bij de bakspullen in de supermarkt.
Zijn er alternatieven voor de decoratie?
Ja, halve M&M’s of kleine snoepjes werken ook, maar dit kost iets meer tijd want je moet er wel voor zorgen dat het goed blijft plakken. Gebruik hier glazuur of een mengsel van poedersuiker met water voor.
Hoe lang blijven de koekjes vers?
Bewaar de koekjes in een luchtdichte doos; ze blijven 5-7 dagen lekker.
Kunnen kinderen helpen bij het maken van deze koekjes?
Absoluut! Het deeg uitrollen en de lichtjes tekenen is leuk en eenvoudig voor kinderen.
Zijn deze koekjes geschikt om als kerstcadeau te geven?
Zeker, verpakt in een mooie doos zijn ze een geweldig kerstcadeautje!
1
Done
|
VoorbereidingIn een kom geschikt voor een mixer of keukenmachine mix de suiker met de boter. | Voeg de bloem en melk toe en mix alles tot een samenhangend deeg. | Kneed het deeg nog kort met je handen goed door. * |
2
Done
|
Leg het deeg op een groot stuk folie en rol het deeg erin tot een worst van 5 cm. | Leg het deeg voor minimaal 30 minuten in de koelkast of vries het in om het een andere dag te gebruiken. |
3
Done
|
BakkenVerwarm de oven voor op 180 graden. | Bekleed een bakplaat met bakpapier. |
4
Done
|
Strooi wat bloem op een schoon aanrecht en rol het deeg uit met een bebloemde deegroller tot een dikte van 5 cm. | Dip het glas of de uitsteker in wat bloem en steek rondjes uit het deeg. | Leg de rondjes op de bakplaat, maar laat wel wat ruimte tussen de koekjes. | Als je niets meer uit kunt steken, kneed dan al het deeg weer bij elkaar en rol het nogmaals uit. |
5
Done
|
Zet de bakplaat in de oven en bak de koekjes 10 minuten. Let wel op dat de koekjes niet te goud bruin worden. Elke oven is anders dus hou jouw oven vanaf 7 minuten goed in de gaten. | Laat de koekjes compleet afkoelen voor je ze gaat decoreren. |
6
Done
|
DecorerenNeem een koekje en trek twee ronde lijnen die van uit een punt weg gaan op het koekje. Doe dit met een donkere kleur of chocolade decoratiestift. | Gebruik diverse kleuren om de lichtjes op onder en boven de lijnen te decoreren. Je kunt zelf kiezen voor één of meerdere kleuren. | *Bewaar de koekjes in een trommel of luchtdichte bak. |