
2 kilo Tomaten | |
2 Paprika | |
2 tenen Knoflook | |
Olijfolie | |
zout | |
peper | |
1 Rode Ui | |
2 eetlepels balsamicoazijn | |
bosje basilicum (vers) | |
250 ml kookroom |
Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken
Wij hebben pakjesavond inmiddels al achter de rug, althans de eerste, en tijdens zo’n gezellige avond is een heerlijk kopje Sinterklaas Tomatensoep met Letter Kaaskoekjes altijd een goed idee.
Dit jaar vieren wij twee keer Sinterklaas, omdat mijn familie uit Australië in Nederland is en die het heel graag met ons willen vieren. De kids zijn 10 en 13 en hebben in Nederland nog nooit Sinterklaas gevierd, dus dit jaar voor ons 2 keer pakjesavond.
Pakjesavond was bij ons en gezien met de nodige suprise’s zo’n pakjesavond erg lang kan duren bleef iedereen ook eten. Het makkelijkste is dan natuurlijk soep met broodjes en dat besloot ik dan ook te maken. We waren immers met 13 man! Ik maakte twee soorten soep: courgette soep (mijn favoriet) en deze heerlijke Sinterklaas tomatensoep! Twee makkelijke vegetarische soepjes die iedereen wel lust.
Bij de soep serveerde we stokbrood met smeersels en nog broodjes kroket. Maar natuurlijk kun je ook zelf gemaakte kaas stengels maken. Voor de foto maakte ik ze bijvoorbeeld in de vorm van de letter S voor… Sinterklaas natuurlijk.
Maak bij de soep ook wat lekkers zoals:
Wat is Sinterklaas Tomatensoep?
Sinterklaas Tomatensoep is een vegetarische tomatensoep, ideaal voor pakjesavond. Het wordt pas echt Sinterklaas Tomatensoep als je er met kookroom een mijter in maakt. De soep kan worden geserveerd met creatieve bijgerechten zoals lettervormige kaaskoekjes, passend bij het Sinterklaas-thema.
Hoeveel mensen kan ik bedienen met dit recept?
Dit recept is voor 4-6 personen. Je kunt het echter verdubbelen.
Welke bijgerechten passen goed bij de soep?
Bij de soep kun je stokbrood met smeersels, broodjes kroket, of zelfgemaakte kaasstengels serveren. Creatieve opties zoals lettervormige kaaskoekjes of staf soepstengels maken het extra feestelijk.
Is het recept geschikt voor kinderen?
Ja, het recept is vegetarisch en romig dus er zitten geen dingen in waar ze moeilijk over kunnen doen.
Kun je dit recept vooraf maken?
Ja, de soep kan van tevoren worden bereid en opgewarmd wanneer je het serveert. Alleen de mijter van kookroom maak je voor het serveren.
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 220 graden. | |
2
Done
|
Was de tomaten en halveer. | Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijst en snijd in grove stukken. | Verwijder de vel om de knoflook tenen. |
3
Done
|
In een grote ovenschaal of bakplaat leg de tomaten, paprika en knoflook tenen. | Sprenkel olijfolie over de tomaten en paprika. | Strooi wat zout en peper over de tomaten. | Hussel alles door elkaar. | Zet de ovenschaal in de oven voor 15-20 minuten. |
4
Done
|
Pel en snipper de ui. | Verhit een scheut olijfolie in een grote soeppan. | Fruit de ui met een snufje zout in de pan voor 5 minuten. | Roer de balsamicoazijn door de uien en laat het verdampen en inkoken. |
5
Done
|
Schenk de tomaten, paprika's en knoflook bij de uien. | Roer alles goed door en laat nog 5 minuten staan. |
6
Done
|
Schenk de tomaten in 2 porties in een keukenmachine of blender. Doe de basilicum in twee delen erbij en pureer helemaal glad. | Schenk de soep terug in de soeppan. Roer goed door en proef of je nog wat zout of peper wilt toevoegen. | |
7
Done
|
Schenk de soep in kommen. | Doe de kookroom eventueel in een kleine spuitzak en maak met de kookroom op de soep de mijter van Sinterklaas. |