Directions
Vegetarische Uien Jus
Voor een recept was ik op zoek naar een lekkere vegetarische jus. Als we stamppot eten, gebruik ik vaak van die kant-en-klare zakjes waar je alleen nog boter en water aan toe hoeft te voegen. Maar voor dit gerecht wilde ik eigenlijk een jus maken, en in het kookboek De Vega Atlas trof ik een makkelijk recept voor Vegetarische Uien Jus.
Als mijn moeder dit leest, zal ze denken: “Wendy en Jus.” Ik heb als tiener namelijk jarenlang jus vermeden als de pest. Het zat alleen maar in mijn hoofd dat het vet is (wat het natuurlijk ook is) en dus niet gezond voor je. Ik at het gewoon niet. Inmiddels ben ik over die gedachte heen en ben ik het meer gaan waarderen bij gerechten. Vooral als we stamppot eten, wordt er altijd wel een jus gemaakt. Voor kerst maakte ik al eens een vegetarische gravy, wat een wat dikkere sausvariant is van de jus die we in Nederland kennen. Maar nu vond ik dus in De Vega Atlas een goed en ontzettend makkelijk recept voor een Vegetarische Uien Jus, die ik met liefde hier met jullie deel. Deze wil je (vegetarisch of niet) eens proberen!
FAQ
- Kan ik deze vegetarische jus ook veganistisch maken?
Ja, je kunt deze vegetarische jus veganistisch maken door boter te vervangen door een plantaardige variant, zoals margarine. - Kan ik deze uien jus van tevoren maken en bewaren?
Ja, je kunt de uien jus van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Warm het eenvoudig op voordat je het serveert. - Kan ik deze vegetarische jus invriezen?
Ja, je kunt deze vegetarische jus invriezen. Doe het in een luchtdichte container en bewaar het tot 3 maanden in de vriezer. - Is deze uien jus geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie?
Ja, deze vegetarische uien jus is geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie, maar zorg ervoor dat je een lactosevrije of vegan boter gebruikt.
Heb je nog een vraag, waar je niet het antwoord kan vinden? Stel hem gerust onder dit recept.
Steps
1
Done
|
VoorbereidingBreng 500 ml water aan de kook en voeg het bouillonblokje toe. | Roer tot het bouillonblokje is opgelost. | Haal de pan van het fornuis. | Pel en snipper de ui. |
2
Done
|
JusSmelt de boter in een steelpan. | Voeg de ui toe en fruit deze voor 5-6 minuten tot het glazig is. | Roer de bloem door de ui en bak 2-3 minuten mee tot de bloem bruin begint te worden. |
3
Done
|
Schenk 300 ml van de bouillon bij de uien, samen met de sojasaus en breng het geheel aan de kook. | Verlaag de temperatuur en kook de jus in tot de gewenste dikte. | Voeg de zout en peper toe en roer deze er goed doorheen. Proef of je meer wilt toevoegen. | Serveer de jus direct. |