1 Rode ui | |
300 gram risotto rijst | |
1 bouillonblokje (groente) | |
1 liter water | |
300 gram boerenkool | |
10 gram + extra Parmezaanse kaas | |
2 eetlepel Olijfolie | |
200 gram spekjes (of vega optie: champignons) | |
50 gram boter |
Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken
Het is winter en dus kunnen de stamppotjes weer gemaakt worden. Een van de moeilijkere stamppotten om te maken vind ik boerenkool. Geen idee waarom, maar de ene keer lukt het en de andere keer is het net niet. Ik besloot het daarom over een andere boeg te gooien, maar waar van ik wel overtuigd was dat het een succes zou zijn bij mijn kinderen: Boerenkool Risotto met spekjes.
Nu denk je misschien vreemd? Maar het werkt echt prima qua smaak, qua structuur en het heeft de goedkeuring van mijn Risotto lover: Logan. Al zou dat ook heel goed kunnen komen omdat er spekjes bij worden geserveerd. Geen spekjes fan of vegetarisch, no problem!
Vegetarisch
Wil je geen spekjes, maar voor een vegetarische optie gaan? Bak dan kastanje champignons of shiitake paddenstoelen in een flinke klont boter en snuf zout. Inmiddels een van mijn persoonlijke favoriete. De kinderen echter gaan nog altijd voor de spekjes.
Bekijk ook eens de volgende risotto recepten:
1
Done
|
BouillonBreng het water aan de kook met het bouillonblokjes. | Haal de pan van het fornuis als het water kookt en het bouillonblokje is opgelost. |
2
Done
|
Spekjes of VEGASPEKJES: Verhit een klein klontje boter in een koekenpan en bak de spekreepjes krokant in 8-10 minuten. | VEGA: Maak de champignons schoon en snij de champignons in reepjes. | Verhit 30 gram boter in een koekenpan. | Bak de champignons licht krokant in de pan. Voeg een snufje zout toe. |
3
Done
|
RisottoPel en snipper de ui. | Verhit 2 eetlepels olie in een diepe pan en fruit de ui tot deze glazig is. | Voeg de risotto toe tot deze glazig is en bedekt met olie. Eventueel kun je nog wat olie toevoegen. | Schenk 1/3 van de bouillon bij de risotto en wacht tot deze is opgelost, terwijl je wel geregeld in de pan roert. | Schep elke keer één soeplepel bouillon erbij tot je nog 300 ml over hebt. | Voeg dan de boerenkool toe en de resterende bouillon. Roer alles goed door. | De rijst moet gaar zijn maar een lekkere bite. | Twijfel je teveel of de risotto gaar is? Voeg dan nog wat water toe. |
4
Done
|
Als de risotto klaar is, voeg de geraspte Parmezaan toe en roer deze door de risotto. | Serveer direct met de spekjes of champignons. |